Nissbackan kartanon veistospuisto poikkeuksellisesti auki SM-hiihtojen aikaan (12-14.1.2018) tammikuussa 2018

IMG_9275

Hakunilan urheilupuistoa vastapäätä mäellä näkyy vanha viljamakasiini, ja sen edustalla nurmikoilla joitain pronssiveistoksia. Kyseessä on Nissbackan kartanon veistospuisto, vuodesta 1985 yleisölle avoinna ollut kokonaistaideteos, jossa kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933-2015) tuotantoa on kesäisin esillä 1500-luvulta peräisin olevassa kartanomiljöössä.

Urheilu ja taide on joskus nähty toistensa vastakohtina, mutta Pulliselle näin ei kuitenkaan ollut. Klassisen koulutuksen saanut ja antiikin kuvanveistoon pohjaava veistäjä tiedosti urheilun olevan saman prosessin juurella, josta taide syntyy: ihmisen rajoja ja suorituskykyä alati puskeva itsensä kanssa kilvoittelu on hyvin pitkälti myös kuvanveiston peruslähtökohta. ”Mens sana in corpore sano”, opettaa vanha sanonta – eheä hengen elämä vaatii perustakseen terveen ruumiin.

Pullinen oli itse nuorena ansioitunut hiihtäjä, ja osallistui useihin kilpailuihinkin asuessaan Lahdessa 1940-luvulla, ennen sairastumistaan tuberkuloosiin. Vaikka sairaus vei toisen keuhkon, hiihto pysyi: 1970-luvulla Pallaskeron tunturimaisemissa ja 1980-luvulta lähtien Sotungin pelloilla ja metsissä. Näillä hiihtoretkillään hän ammensi aiheita luonnosta, joka näkyy niin suuressa Helsinki-Vantaan lentokentällä esillä olevassa, räjäytystekniikalla toteutetussa Aurinko tunturissa – reliefissä (1967) kuin myös 80- ja 90-luvun maareliefeissä, joita on niin ikään esillä Nissbackan alueella. Onpa Nissbackan alueella esillä myös Pullisen urheilijateemaisia veistoksia, joista ainakin Hermes/Myllylä (2003) sivuaa hiihtoteemaa keskeisesti.

Vaikka näyttely on pääasiallisesti kesänäyttely, oli Pullisella aina unelma, että se voisi myös olla auki talvikuukausina. Pullisen kuoltua ideoitiin Vantaan kaupungin liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahden ja kulttuuritoimen johtaja Annukka Larkion kanssa ajatus lähentää veistospuiston ja urheilupuiston toimintaa. SM-hiihdot tarjoavat tähän mitä erinomaisimman mahdollisuuden, jonka johdosta puisto on nyt poikkeuksellisesti avoinna yleisölle kisojen aikaan seuraavasti:

Pe 13.25 ja 15.10
La 15.20

Kierrokset vetää veistospuiston toiminnanjohtaja ja Pullisen poika, Jean Ramsay. Kesto on n. 30 minuuttia, ja käsittää puiston ja makasiinin, vallitsevan säätilan mukaan mitoitettuna. Hinta 5€/kävijä, ei alennuksia. Rakennukset ovat lämmittämättömiä, eli kierrokseen tulee varautua asianomaisin talvivarustein. Mahdollisuus myös englanninkielisiin kierroksiin, joskin nämä pitää varata erikseen etukäteen.

Tervetuloa!

 

Jean Ramsay
040-5859031
jean@nissbacka.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s