”Minulla on ehjät kädet, minä en pelkää kuolemaa”: Laila Pullisen muistonäyttely Näsin kartanon galleriassa Porvoossa 31.1.-11.3.2018

IMG_0351
Pääsali: valkoisia marmoreita ja suurikokoisia rasvaliitupiirustuksia

Näsin kartanon gallerian vuoden 2018  avaa professori, kuvanveistäjä Laila Pullisen (1933-2015) muistonäyttely, joka koostuu taiteilijan viimeisiksi jääneistä pienoisveistoksista, piirustuksista ja grafiikasta.

Pullisen yhdistää galleriaan galleristi Hanna Kaarina Syrjäläinen, jonka kanssa Pullinen teki yhteistyötä viimeisten vuosiensa aikana, pääasiallisesti Albert Edelfeltin säätiössä, mutta myös avaten Hanna Kaarinan Neitsytpolun gallerian näyttelyllään syksyllä 2009. Syrjäläinen on myös osallistunut Pullisen tuotantoa esittelevän Nissbackan kartanon veistospuiston tiedotukseen. Hän oli Pullisen läheinen henkilökohtainen ystävä.

IMG_0354
Dolce Vita -huone

Näsin kartanoon Pullisen poika ja Nissbackan toiminnanjohtaja Jean Ramsay tuo kokoelman Pullisen viimeisten vuosien teoksia, koostuen veistoksista ja grafiikasta vuosilta 2013-2015. Kokoelma on ollut suppeammassa muodossa esillä Creat Spacessa keväällä 2016, ja Lahden galleria Nuovossa 2017. Näsin kartanoon Ramsay on valikoinut Pullisen tuotannosta viimeisiin teoksiin liittyviä teoskokonaisuuksia, mm. Pina Bauschin Orfeus & Eyrydike -koreografian pohjalta tehty kookkaiden rasvaliitupiirustusten sarjan vuodelta 2013, ja tähän olennaisesti liittyviä tanssi-aiheisia teoksia Pullisen uran varrelta.

IMG_0352
Pina Bausch -sarja (etulalla Yksintanssi ja Kaksintanssi vuodelta 1971.)

Esillä on myös pari kookkaampaa kivipronssi-yhdistelmäveistosta, kuin myös Afrodite-aiheisia pienoisveistoksia vuosilta 1970-2013. Marmori ja pronssi -yhdistelmäveistoksia täydentää yksi Pullisen pääteoksista, Dolce Vita vuodelta 1970.Näsin kartanossa esillä oleva kokoelma esittelee täten Pullisen viimeiset teokset, mutta taustoittaa niitä samanhenkisillä ja samoja teemoja tutkivilla teoksilla Pullisen omista kokoelmista. Näyttelyssä on tästä johtuen normaalia gallerianäyttelyä syvempi museaalinen taso.

Näyttelyn avasi Nissbackan kartanon veistospuiston toiminnanjohtaja ja Lailan poika Jean Ramsay. Hän sai äskettäin Koneen säätiötä vuoden mittaisen taiteellisen työskentelyn mahdollistavan apurahan, jonka turvin hän viimeistelee ja täydentää vuonna 2018 kymmenisen vuotta työn alla olleen Laila Pullisen elämänkerrallisen teoksen ”Rikkileikitty nukke: Laila Pullisen elämä ja monta kuolemaa.” Ramsay myös esittelee näyttelyn aina lauantaisin kello 14. Näyttelyn nimi tulee Lailan haastattelusta kesältä 2015.

IMG_0353
Grafiikkahuone ja Croquis-sarja Rooman vuosilta 1962-66

Laila Pullinen in memoriam Galleria Näsin kartano 31.1.-11.3.2018, Näsinmäntie 1, 06100 Porvoo,

avoinna ti-pe klo 11-18, la-su klo 12-16. Sisäänpääsymaksu 3 €/hlö.

Lisätietoja:

Jean Ramsay, toiminnanjohtaja, Nissbackan kartanon veistospuisto,   jean@nissbacka.com, puh. 040-585 9031

Hanna Kaarina Syrjäläinen, galleria@nasinkartano.fi,

www.nasinkartano.fi puh. 040 55 29083

Kuvat: Petra Piitulainen-Ramsay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s